KarriereKriseUdvikling

Sådan kommer du videre, efter du er blevet opsagt

Gode råd til dig, som er blevet opsagt

9628538_s_2En af de største, er følelsen af afvisning. Af skuffelse. Hvorfor er jeg blevet valgt fra? Når nu alle mine kollegaer får lov at blive. Hvorfor er det netop mig, som de pegede på? De færreste af os bliver opsagt, uden at opleve ubehagelige følelser og reaktioner.

Der er svært at undgå følelsen af at være blevet ‘valgt fra’ – at være blevet vraget,  når man oplever en opsigelse. Og denne følelse kan fremkalde manges værste frygt. Ikke at være en del af gruppen. At være blevet smidt ud af det sociale fællesskab, som vi i bund og grund har brug for både psykisk og fysisk.

Det kan virkelig påvirke selvtilliden at blive opsagt. Derfor skal denne selvtillid bygges op igen, samtidig med at man orienterer sig ud i verden igen efter et nyt job. Efter et nyt tilhørsforhold.

Faktisk har jeg ind i mellem hørt fra opsagte medarbejdere, at de egentlig også har været i gang med at kigge sig om efter et nyt job, inden de blev fyret. Så på den måde kom opsigelsen egentlig kommet som ‘et spark bagi’. De ville bare ønske det var dem selv, der havde taget valget og gået selv.

Men vi har en tendens til at blive, hvor vi føler os trygge. Ikke at forlade det kendte, før noget nyt og trygt er dukket op. Og det betyder desværre for mange, at vi bliver for længe et sted, hvor det egentlig havde været bedre for os at bevæge os væk fra tidligere. Også selvom vi ikke helt kendte konsekvenserne eller det nye.

Alt er en balance – også at være i et job med følelsen af sikkerhed. For i sidste ende, så er alt meget usikkert. Og selvom vi luller os ind i følelsen af at være i et ‘fast godt job’. Så kan der ske ændringer i løbet af minutter, der sender os videre til en ny og ukendt situation. Alting ændrer sig hele tiden. Nogen synes det er spændende med forandring, mens andre hader usikkerhed og uforudsigelighed.

Tips til at komme videre:

  • Vær tro mod dine følelser. Du kan ikke undgå en masse ubehagelige reaktioner og det kan være svært at holde motivationen. Byg din selvtillid op igen ved at fokusere på de positive resultater du har skabt og tal åbent med andre om din situation. Skam dig ikke over at blive fyret. Det er sket for selv de bedste.
  • Brug tiden på at lave en god ansøgning og et godt cv. Det betaler sig, også selvom det er tidskrævende og svært. Match jobkvalifikationer med dit cv og sørg for du svarer præcist på det, de efterspørger (dit cv og din ansøgninger er svaret på deres spørgsmål).
  • Brug dit netværk til at komme videre. Tal med andre og undersøg hvordan dit netværk kan give dig fifs og råd til at komme videre i din jobsøgning. Der er meget skjult guld i netværket.
  • Giv din hverdag struktur. Sørg for at få arbejdet mindst et par timer om dagen med jobsøgning og kontakt til netværk. Ex. vis kan du med fordel sætte fra 9-14 af hver dag, hvor du struktureret arbejdet med din job-jagt.